Hayatın her yerinde; Alçı

Alçı

Denizlerin buharlaşması sonucu oluşan alçı taşından elde edilen ve farklı alanlarda kolay kullanımı ile bilinen bir yapı malzemesi olan alçı hakkında bilgiler paylaşan Nuh Yapı Ürünleri A.Ş. Üretim Mühendisi Gizem Ural, alçının kullanım alanları hakkında şunları kaydediyor: “Alçı su ile birleşince katılaşır ve bağlayıcılık özelliği kazanmış bir yapı malzemesi halini alır. Günümüzde yüzde 5'i zirai amaçlı, yüzde 15'i endüstriyel amaçlı kullanılan alçı taşının geri kalan miktarının tamamı yapı sektöründe kullanılmaktadır. Çoğunlukla yapı sektöründe kullanılan ve Alfa alçı olarak adlandırılan bu alçı, kalıp alçısından yapı kimyasallarına, dişçilikten hobi malzemesi ve dekoratif süslemelere kadar pek çok alanda tercih edilmektedir.” Yarım hidrat kalsiyum sülfat yapıdaki alçının aslında üretim yöntemine göre değişen alfa ve beta olarak isimlendirilmiş iki farklı hali olduğunu söyleyen Ural, “Nuh Yapı Ürünleri A.Ş. iki yıldır süregelen Ar-Ge çalışmaları sonucunda alfa alçı konusunda Türkiye’deki üretim boşluğunu doldurmak adına son dönemde önemli adımlar atmıştır. Fabrikamız şartları kullanılarak hem yenilikçi bir ürün ortaya konulmuş hem de bu projeyle enerji geri kazanım konusunda çevreye katkı sağlanmıştır.” şeklinde konuşuyor.

Alçı, bundan milyonlarca yıl evvel kara parçalarının oluşumu esasında buharlaşan denizlerin bize miras bıraktığı alçı taşından elde edilen ve farklı alanlarda hem yararları hem de kolay kullanımı ile bilinen bir yapı malzemesidir. Alçının insan yaşamını tehdit etmeyen iki önemli özelliği yanmaz ve dayanıklı olmasıdır. Toksin olmayan alçı taşından elde edilen alçı, bitki ve hayvan yaşamını etkilemeden hatta iyileştirme özelliği ile ev ve iş yerlerinde şekillenme ve dekor amaçlı kullanılmaktadır. Alçının yapı malzemesi olarak sağladığı yararlar doğrultusunda ülkemizde günümüz koşullarında yaklaşık 2 milyon ton alçıyı yapılarda kullanır hale gelmiştir.

Doğada Kalsiyum Sülfat minerali (CaSO4.2H2O) olarak bulunan ve normal koşullarda stabil karakterli jipsin, farklı yöntemlerle bünyesinde yarım molekül su kalacak hale getirilmesiyle yarımhidrat halini alan alçı (CaSO4.1/2H2O) elde edilir.

Alçı su ile birleşince katılaşır ve bağlayıcılık özelliği kazanmış bir yapı malzemesi halini alır. Günümüzde yüzde 5'i zirai amaçlı, yüzde 15'i endüstriyel amaçlı kullanılan alçı taşının geri kalan miktarının tamamı yapı sektöründe kullanılmaktadır. Çoğunlukla yapı sektöründe kullanılan ve Alfa alçı olarak adlandırılan bu alçı, kalıp alçısından yapı kimyasallarına, dişçilikten hobi malzemesi ve dekoratif süslemelere kadar pek çok alanda tercih edilmektedir.

Alfa alçı

Yarım hidrat kalsiyum sülfat yapıdaki alçının aslında üretim yöntemine göre değişen alfa ve beta olarak isimlendirilmiş iki farklı hali vardır. Kimyasal formülleri aynı olmasına karşın bu iki türün üretim yöntemleri farkından kristal morfolojileri farklıdır. Beta cinsinin amorf ve iğnemsi kristal yapısı alfa alçıda geometrik ve düzenli kristal yapıya bürünür. Bu fark sayesinde alfa alçı betaya göre daha az su ile karıştırılınca akışkanlık kazandığından, yüksek mukavemet özelliği göstermesine sebep olur. Dayanım özelliği alçı malzemenin porozitesine ve sertleşmeden sonra geçen zamana bağlıdır. Su/toz oranı ile yakından ilgili olduğundan, alfa alçıda düşük olan bu oran porozitenin de düşük olmasını sağlamıştır.

Alfa alçı üretilirken otoklavlarda yüksek basınç ortamı (2-5 bar)  yaratılır ve 120-130 oC’deki sıcaklıkta alçı taşı kalsine edilir. Elde edilmek istenen alçının mukavemet derecesine göre kalsinasyon süresi ve basıncı değiştirilebilir.

Nuh Yapı Ürünleri A.Ş. iki yıldır süregelen Ar-Ge çalışmaları sonucunda alfa alçı konusunda Türkiye’deki üretim boşluğunu doldurmak adına son dönemde önemli adımlar atmıştır. Fabrikamız şartları kullanılarak hem yenilikçi bir ürün ortaya konulmuş hem de bu projeyle enerji geri kazanım konusunda çevreye katkı sağlanmıştır.

Kalıp alçısı, yapı ürünleri ve hobi malzemeleri alanlarında ihtiyaç duyulan talebi karşılamak için üretim yapmaktayız aynı zamanda da kapasite hızlandırma çalışmalarımız devam etmektedir. Ar-Ge çalışmaları ile yola çıktığımız alfa alçı üretimi hâlihazırda bu alanlarda üretim yapan firmalara ürün temin etmemizle ticari bir boyut kazanmıştır.

Standart Alfa alçı üretiminden farklı olarak prosesi kendi fabrikamızın bünyesindeki mühendisler ve teknisyenler ile tasarlanan bu projede kaydettiğimiz ilerleme, ürünlerin analizleri ile desteklenmektedir. Başlangıç aşamasında alfa alçının morfolojik farklılığını gözlemlemek için karşılaştırılmalı alfa ve beta alçı SEM analizleri yaptırılmış ve Nuh Yapı alfa alçının kristal yapısının düzenli geometrik şekillerde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca ürünün teknik özelliklerinin kontrolü de kalite kontrol laboratuvarımızdaki analizlerle sağlanmaktadır.