Kimtaş Çevre Duyarlılığını Bir Kere Daha Ortaya Koydu
Çevre duyarlılığını ortaya koymaya devam eden, Kimtaş San. ve Tic. A.Ş., geçtiğimiz birkaç yılda, düzenlediği rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 250 bin ton dolgu işlemi yaparken, en az iki bin adet ağaç dikimi gerçekleştirdi.
Kimtaş Kireç San. ve Tic. A.Ş., yasal sorumluluklarını yerine getirmek, aynı zamanda çevreye duyarlı çalışmalar yapma geleneğini sürdürmek amacıyla geçtiğimiz birkaç yılda bazı rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sırasında genel saha güvenliği, sahanın projede belirtilen taban kotuna kadar üretimin gerçekleştirilmesi, güvenli ve yasal basamak parametreleri, basamakların ağaç dikimine uygun hale getirilmesi ve malzeme dolgusu, ağaçlandırma faktörleri göz önünde tutuldu. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 250 bin ton dolgu işlemi yapıldı. İlaveten başta fıstık çamı, kızılçam, zakkum, akasya ve yonca tohumu olmak üzere en az iki bin adet ağaç dikimi yapıldı.
Rehabilitasyon madencilik sektörünün çevre karşıtı imajını silmek için önemli
Rehabilitasyon (Rekültivasyon), madencilik faaliyetleri sonrası sahanın doğaya yeniden kazandırılması amacıyla yapılan bütün faaliyetlerin ortak ismidir. Literatürde rehabilitasyon ile aynı anlamı taşıyan; rekültivasyon, reklamasyon ve restorasyon gibi isimlerle de karşılaşmak olasıdır. Geçtiğimiz senelerde ülkemiz madenciliğinin en büyük sorunlarından biri sahaların üretimden sonra olduğu gibi bırakılması ve çevreye yönelik çalışmalarının yapılmamasıydı. Ancak artan çevre bilinci ve bu çalışmaların yasalar ile de mecbur kılınması ile birlikte rehabilitasyon çalışmalarının önemi git gide artmaktadır.
Genel olarak madencilik ve çevre birbirine zıt kavramlar olarak görünse de bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Özellikle ülkemizde yıllardır süregelen çevre karşıtı olarak tanımlanan madencilik sektörünün bu kötü imajını silebilmek için rehabilitasyon çalışmalarına büyük önem verilmesi gerekir. Madencilik faaliyetlerinin ardından bu çalışmalar planlı bir şekilde yapılırsa toplumda madencilik sektörünün kötü imajı silinebilir. Bu nedenle bu çalışmalar madencilik sektörünün bir nevi reklamı konumundadır.