Çok eskilerde evlerimize genelde kireç boya yapılmaktaydı. Kireç duvar boyamalarında kendine has kokusu; beyazlığı ve bunun yanı sıra duvarlarda oluşan mikropları yok etme özelliği ile hala da vazgeçilemeyen ürünler arasında.
Daha doğal bir eve sahip olmak istiyorsanız ya da sağlıklı yaşam konusunda hassasiyetiniz varsa siz de duvar boyalarınızı kendiniz üretebilirsiniz. Hatta bu çalışma sizin için eğlenceli bile olabilir. Kendinize renklerin yolculuğunda alternatif bir eğlence alanı yaratmak istiyorsanız doğal boyalar yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız yer, ürettiğiniz sanatsal işler ve istediğiniz her alanda kendi ürettiğiniz boyaları kullanarak yaşamınıza değer katabilirsiniz.
Toprak ve mineral pigmentlerin en iyi kullanım alanlarından biri kireç sıva boyası. Kireç ile pigment kombinasyonu güzel bir ışık kırılması ve renk sağlar. Doğal pigmentler en geleneksel ve doğal tonları verecektir. Oksit pigmentler ise en güçlü renkleri verir.
Renkli sıva elde etmek için piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz doğal pigmentler sıva karışımına ilave edilir. Hacimsel yüzdesi ile ilave miktarını belirlemeniz yeterli. Bu oranlar, istenen renk tonunun derinliğine ve pigmentin türüne bağlı.
Uygulama öncesi numune hazırlanması önemli. Uygun oranları belirledikten sonra numuneyi uygulayıp kurumasını bekleyin. Numuneyi farklı ışıkta görün. Uygun atmosferik koşullar da önemli. Bu ayrıntıyı da göz ardı etmeyin.
Kireç Boya Nasıl Yapılır
Nalburdan yeteri kadar boya badana kireci almalıyız. Kireç boyayı bir kova içerisinde su ilave ederek iyice karıştırın. Kireç boya yapmak için 1 adet uzatmalı rulo fırça sapı, bir adet badana fırçası, bir adet de kenarlar için kestirme fırçasına ihtiyacınız var. Kovaya yarısına kadar kireç koyduktan sonra yarısı kadar su ilave edip, daha sonra bu karışıma yarım su bardağı zeytinyağı, bir avuç tuz ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra kireç boyama işlemine geçebilirsiniz. Ancak bu işlemi yapmadan önce boya yapılacak olan duvarı nemli bir bezle silmek çok faydalı olacaktır.
Badana fırçanızı hazırladığınız kireç içerisine daldırarak ve süzdürerek düzgün ve dik bir şekilde yukarıdan aşağı sürerek kireç boyanızı yapmaya başlayabiliriz. Tavan kireç boya yapmak daha dikkat ister. Özellikle fırçayı kireç içinden çıkartarak kava etrafına iyice silkeleyerek tavana sürtmeye başlamalısınız. Tavan kireç boya işlemi bittikten sonra kestirme fırçasıyla kenarları yaptıktan sonra yaklaşık iki saat bekleyip tekrar aynı işlemi yaparak açık alan kalmamasını sağlamalısınız. Bir diğer hassas konu ise kireç boya yapmadan önce duvarlarda bulunan, çatlak, çukurlar var ise sıva alçısı yaparak boya yapmaya başlamadan en az iki saat önce kapatılması. Kireç tozunun çıkmaması için karışıma bir su bardağı tutkal ekleyebilirsiniz.