Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) Genel Sekreteri Coşkun Gönültaş, ‘’Kirecin, inşaat malzemesi olarak insanlık tarihinde uzun zamandır bilinmesine karşın, endüstrideki kullanımının çeşitliliği ve öneminin çoğu kişi tarafından halen bilinmiyor’’ dedi
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliği ile "Beton ve Beton Bileşenleri Semineri" düzenlendi.
Giresun Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine yaz stajı kapsamında dijital olarak düzenlenen seminere KİSAD’ı temsilen Genel Sekreter Coşkun Gönültaş da konuşmacı olarak katıldı.
Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) Genel Sekreteri Coşkun Gönültaş sunumunda, Kirecin, inşaat malzemesi olarak insanlık tarihinde uzun zamandır bilinmesine karşın, endüstrideki kullanımının çeşitliliği ve öneminin çoğu kişi tarafından halen bilinmediğini anlattı. Kirecin üretim ve kullanım alanlarının zamanla genişlediği ve modern endüstrinin de temel yapı taşlarından biri olduğunu vurgulayan Gönültaş, ‘’20. yüzyılın başında hızla gelişen kimya ve demir çelik endüstrisiyle çok büyük miktarlarda kireç kullanılmaya başlandı. Kirecin endüstri, tarım ve çevre sektörlerindeki gittikçe artan kullanımı; kireç üretim yerlerinin yaygınlığı, kullanım yerlerine yakınlığı, üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve bu sayede fiyatının aynı işi yapabilecek diğer kimyasallara oranla oldukça ucuz olmasının bir sonucudur” diye konuştu. Gönültaş, açıklamasının devamında “Bu konudaki en iyi örnek zemin stabilizasyonudur. İnşaat faaliyetlerinde taban zeminindeki zayıflık hem binalar, hem de yol çalışmaları için birçok problem yaratmaktadır. Bu tür zeminlerde ve uygulamalarda zemin kireç ile iyileştirilerek sağlam, ekonomik bir taban zemini oluşturulabilmektedir. Zemin, genellikle kuru ağırlığının %3-5 oranında kireç ile iyileştirilerek, klasik yönteme göre birçok işlem yapmaktan kurtulmuş olunur” dedi.