Ardahan ve Kars illerinin arasında bulunan Çıldır Gölü, 123 km² alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Ayrıca Akbaba ve Kısır Dağları arasında tektonik çöküntü bölgesinde yer alan bir set gölüdür. Çıldır Gölü, çevresindeki birçok dere ve pınardan beslenir. Gölün etrafındaki bitki örtüsü az gelişmiş olsa da çevresinde bulunan otlaklarda yoğun olarak hayvancılık yapılmaktadır. Gölün kuzey batısında ise bataklık ve sulak çayırlar yer alır.
Kasım ayı sonlarında sert ve soğuk iklim nedeniyle donmaya başlayan Çıldır Gölü’nde buz kalınlığı zaman zaman 1 m’nin üzerine çıkar. Yaşanan bu don olayının ardından ise bölgede atlı kızaklar ile festivaller düzenlenir ve eskimo tarzı balıkçılık yapılır. Ayrıca Türkiye’de kışları tamamen donan tek göl olma özelliğine de sahiptir.
Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni
Yeni normale geçilmesiyle birlikte ertelenen gezi planları tekrar yapılıyor ve yeni rotalar oluşturuluyor. Havaların soğuması ve Doğu Ekspresi’nin başlamasıyla birlikte çoğu gezginin listesinde bulunan rotalardan biri de Çıldır Gölü oluyor. Her mevsim ayrı güzellikte olan Çıldır Gölü’ne kışın gitmenin avantajlarından biri de Çıldır Gölü’nde atlı kızakla gerçekleştirilen festivallere katılabilmektir. Festival, Kars ve Ardahan’da yaşayan yöre halkıyla birlikte Gürcistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelenlerin de katılımı ile gerçekleşiyor. Festivalde atlı kızak yarışları katılanları heyecanlandırırken, Aşık Şenlikleri izleyenlere eğlenceli anlar yaşatıyor. Çıldır Gölü’nde gerçekleştirilen en popüler aktivitelerden biri de kışın donmuş gölün üzerinde atlı kızak turları yapmak… Gölün çevresindeki mekânlarda bulunan kızakçılar 10 dakika boyunca gölün çevresinde kızak turu yaptırıyor.
Buzla kaplı gölde eskimo tarzı balıkçılık yapılması bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı sağlıyor. Eskimo usulü balıkçılıkta balıkçılar, göl üzerindeki buzu kazma ve kürekle kırarak ağlarını gölün içine bırakıyorlar. Ağa takılan balıklar sonrasında çevrede bulunan restoranlarda ziyaretçilere sunuluyor. Balıkçılık sırasında gölde yakalanan en önemli balık türü ise aynalı sazan. Fakat kurak mevsimlerde göl seviyesinin çekilmesi sonucu gerekli sazlıkların azalması ve yasaklara rağmen kontrolsüz yapılan avlanmalar balık stokunun azalmasına neden oluyor.
Çıldır Kristal Göl Uluslararası Kış Şöleni Ne Zaman?
2013 yılında düzenlenmeye başlanan Çıldır Uluslararası Kış Şöleni, her yıl şubat ayında düzenleniyor. Fakat gölün donma durumu ve hava şartlarına göre bu tarihler değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle festivalin başlangıç tarihi, öncesinde belediyeler tarafından duyuruluyor. Festivalde atlı kızak aktivitelerinin yanı sıra atlı okçuluk, cirit, buz pateni gibi spor yarışları da yer alıyor. Spor etkinliklerinin dışında aşık atışmaları, folklor gösterileri ve yöresel performansların birlikte sergilenmesi katılımcılara kültürel bir zenginlik sunuyor.
Çıldır Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Kars’a 65 km uzaklıkta olan Çıldır Gölü’ne gitmek için özel araç, otobüs, uçak ve tren yolu gibi farklı alternatifleri kullanabilirsiniz.
Karayolu ile ulaşım
Çıldır Gölü’ne otobüs ile gitmek isteyenlerin öncelikle Kars terminaline ulaşım sağlaması gerekiyor. Terminale ulaştıktan sonra Arpaçay servisleri kullanılarak Arpaçay’a geçebilirsiniz. Burada da sizi Çıldır Gölü için servisler bekliyor olacak. Ayrıca tur şirketleri de festival dönemlerinde Çıldır Gölü’ne özel turlar düzenliyor ve terminalden servis araçları ile ziyaretçileri karşılıyor.
Havayolu ile ulaşım
Çıldır Gölü’ne gitmenin başka bir yolu ise havayolu şirketleri… Kars Harakani Havaalanı’na geldikten sonra 7 km uzaklıktaki kent merkezine geçmeniz ve oradan da Arpaçay’a ulaşmanız gerekiyor. Bu noktadan sonra Arpaçay’dan Çıldır Gölü’ne kalkan servisleri kullanabilirsiniz.
Demiryolu ile ulaşım
Kars’a gitmenin en kolay yollarından biri de demiryolu ulaşımı çünkü tren istasyonunun kent merkezine uzaklığı sadece 1 kilometre. Ayrıca Kars-Ankara-İstanbul demiryolu (Erzurum-Erzincan-Sivas-Kayseri üzerinden) bağlantıları da bulunuyor. Bunun dışında Doğu Ekspresi de Çıldır Gölü’ne gitmek için kullanılan yöntemlerden biri. Doğu Ekspresi için bireysel olarak da bilet alabilirsiniz, düzenlenen Doğu Ekspresi turlarına da katılabilirsiniz. Doğu Ekspresi turları uzun zaman alsa da hem göle kolayca ulaşmanızı sağlıyor hem de güzel bir kültür yolculuğu sunuyor.
Bu ulaşım yollarına ek olarak tur şirketlerinin düzenlediği Kars, Çıldır Gölü turlarına da katılabilirsiniz.
Çıldır Gölü’nde Ne Yenir?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi Çıldır Gölü’nün en önemli aktivitelerinden biri eskimo usulü balık avlamak. O yüzden bizim de ilk önerimiz, en kalın kıyafetlerinizi sıkıca giyinip kendi balığınızı tutmanızdır. Gideceğiniz restoranı bir gün önceden arayıp haber verdiğinizde sizin için hazırlıkları yapmaya başlıyorlar. Fakat görüşme yaptığınız sırada kendi balığınızı tutacağınızı söylemeniz gerekiyor. Böylece sizden habersiz balığa çıkmalarını ve tüm süreci sizin dışınızda yönetmelerini engellemiş oluyorsunuz. Oysa Çıldır Gölü’ne gitmişken kendi balığınızı kendiniz tutmanız, gezinizi keyiflendirecek ve anlamlandıracaktır.
Kendi balığınızı tutarken aynı yerde uzun süre sabit duracağınızı unutmamalı ve bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Bunlardan ilki giyeceğiniz kıyafetler. Çünkü gölü bile dondurup üstünde buz kütleleri oluşturan soğuk hava, sizi de bu süreçte pek rahat bırakmayacaktır. Bu nedenle öncelikle oldukça kalın ve yünlü kıyafetler giyinmeye dikkat etmelisiniz. Eldivenlerinizi ve güneşten korunmak için de gözlüğünüzü unutmayın. Dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise göle gittiğiniz gün büyük turların düzenlenip düzenlenmeyeceğini öğrenmektir. Bu tür etkinliklerde az kişinin olması alanı daha rahat kullanmanızı ve daha güzel fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca karmaşada yaşanabilecek aksiliklerin de önüne geçmiş olacaksınız.
Eğer “hava zaten soğuk ben balık tutmakla bu kadar saat uğraşamam” derseniz. İşiniz daha da kolay olacaktır. Bir gün önce restoranı arayıp rezervasyon yaptırdığınız takdirde onlar sizin için tüm süreci yönetecek ve en lezzetli balığı sunacaktır.