Üreticilerden Gençlere Destek

Sektör temsilcilerinin oluşturduğu Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF), sanayi faaliyetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk misyonuyla farklı projelere imza atmayı sürdürüyor. Bu kapsamda YÜF her yıl düzenlediği “Beton ve Beton Bileşenleri Semineri” ile gençlerle sektör uzmanlarını bir araya getirerek deneyimlerini paylaşmalarına imkân tanıyor.

Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri’nin ilki Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliği ile 26 Ağustos Perşembe günü düzenlendi. Etkinlik, bir kez daha Covid -19 önlemleri kapsamında webinar olarak gerçekleşti. Seminerde inşaat mühendisi ve mimar adayı gençler sektördeki en son teknolojileri, sektör analizlerini, rakamsal verileri, üretim süreçlerini, dünyadaki ve ülkemizdeki uygulamaları konunun uzmanlarından dinledi. Seminere Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) adına Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde Doç. Dr. Aydın Kavak da katıldı. Doç. Dr. Aydın Kavak kirecin kullanım çeşitliliğine değindiği sunumunda zemin stabilizasyonu hakkında da önemli bilgiler verdi.

Seminerin ikincisi ise TÜRKÇİMENTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ev sahipliğinde 13 Ekim Çarşamba günü düzenlendi. Seminerde üniversite adayı gençler sektördeki en son teknolojileri, sektör analizlerini, rakamsal verileri, üretim süreçlerini, dünyadaki ve ülkemizdeki uygulamaları konunun uzmanlarından dinledi. Etkinliğin moderatörlüğünü İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi ve TÜRKÇİMENTO Danışmanı Prof. Dr. Özgür Yaman üstlendi.

“Kireç, modern endüstrinin temel yapı taşlarından biri oldu”

Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri’nin ikincisinde Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) adına Genel Sekreter Coşkun Gönültaş sunum yaptı. Coşkun Gönültaş sunumunda, “Kireç, insanlık tarihinde inşaat malzemesi olarak uzun zamandır bilinmesine karşın, endüstrideki kullanımının çeşitliliği ve önemi çoğu kişi tarafından halen bilinmiyor. Oysa kirecin üretimi ve kullanım alanları zamanla genişledi ve modern endüstrinin de temel yapı taşlarından biri oldu. 20. yüzyılın başında hızla gelişen kimya ve demir çelik endüstrisi çok büyük miktarlarda kireç kullanılmaya başlandı. Kirecin endüstri, tarım ve çevre sektörlerindeki gittikçe artan kullanımı; kireç üretim yerlerinin yaygınlığı, kullanım yerlerine yakınlığı, üretim teknolojisinin geliştirilmesi ve bu sayede fiyatının aynı işi yapabilecek diğer kimyasallara oranla oldukça ucuz olmasının bir sonucu olarak gerçekleşti” diye konuştu. Gönültaş, açıklamasının devamında “Bu konudaki en iyi örnek zemin stabilizasyonudur: İnşaat faaliyetlerinde taban zeminindeki zayıflık hem binalar için hem de yol çalışmaları için birçok problem yaratmaktadır. Bu tür zeminlerde ve uygulamalarda zemin kireç ile iyileştirilerek sağlam ekonomik bir taban zemini oluşturulabilmektedir. Zemin genellikle kuru ağırlığının %3-5 aralığında kireç ile iyileştirilerek klasik yönteme göre birçok işlem yapmaktan kurtulmuş olunur” dedi.